Normalde Super Bowl reklamları üzerine yazı yazmıyordum ama arşivcilik güzeldir. Reklamcılığın zirvesi, OOH (Out-Of-Home) olarak Times Square ne ise TVC (TV Commercial) için Super Bowl Reklamları da odur. Normalde uzun yıllardır Türkiye’nin Super Bowl’da tek markası Türk Hava Yolları, uzun süren reklam çıkma geleneğini bu sene kenara bıraktı. (Bunda Türkiye’nin tanıtımı, hem markanın 90. kuruluş yıl dönümü ve cumhuriyetin 100. yılı sebebiyle bu kararı almış gibi görünüyor?)
Çok fazla reklam var ama en iyi 5 tanesini bu listeye alıyoruz. Zaten birçoğu “Amerikan Mizahı” diye adlandırdığımız, pek bizim memlekete ya da dünyanın diğer yarısını çalışmayan adeta 70’ler veya 80’lere dair reklamcılık anlayışı. Mesela bir örnek.
Önce Super Bowl ile ilgili birkaç not:
- Yaklaşık 113 milyon izleyici kitlesine sahip bir maç.
- Geçmişten günümüze 30 saniyelik Super Bowl reklamının maliyeti:
1967: $42,500
1970: $78,000
1975: $107,000
1980: $222,000
1985: $525,000
1990: $700,000
1995: $1.2 million
2000: $2 million
2005: $2.4 million
2010: $3 million
2015: $4.25 million
2021: $5.5 million
2022: $6.5 million
2023: $7 million- Bu seneki toplamda yaklaşık 51 reklam çıkıldığını düşünürsek toplamda 600 milyon dolarlık bir meblağdan söz ediliyor. Bunun yanı sıra ekstra en az 2,5 milyon dolar prodüksiyon maliyetleri de eklenebilir. Bazıları daha fazla, bazıları az olabilir tabii.
- Super Bowl’un hemen ardından 200’den fazla özel jet oradan ayrılmış.
- Super Bowl Half Time Show’da sahne alan Rihanna için oldukça verimli bir akşam olmuş. Müzik dünyasına etkisi burada. Burada müzik dünyası demişken sanatçılara hiç para ödenmemesi gibi bir absürt vaka varmış. Onunla ilgili floodu da buraya bırakıyorum.
Neyse, haydi başlayalım.
Zirvenin sahibi: Tubi!
Aslında geçtiğimiz yıllarda Reddit’in buna benzer “distruptive” adını verebileceğimiz reklamı olmuştu. Bu da onun interaktif hali gibi olmuş. Adeta kumanda ile Netflix’e girer gibi uygulamaya giren bir arayüz yapmışlar. İnsancıklar o coşkulu anda bir anda yanlışlıkla bunu açtıklarını düşünmüşler. Reaction videoları bile çok eğlenceli. Neyse ki televizyonu kıran olmamış.
Ek olarak Tubi‘nin çıktığı ikinci uzun reklam da zirveden daha aşağıda kalır değil.
İkinci sırada ise çok basit bir prodüksiyon ile insanları güldürmeyi tercih etmişler. Her zaman diyoruz, seks değil. Kedi sattırıyor. Bu aslında tam Super Bowl reklamı sayılmaz ama NFL yine de konu dahilinde kaldığı için kendini yer buldu.
Üçüncü sırada nadir gördüğümüz bir kuruluş. Ne bir marka ne bir kamu kuruluşu. Hristiyanların dini vakıflarından biri: He Get Us.
İsa yolunda bir dernek midir, tarikat mıdır ama reklamlarında oldukça yenilikçi ve popüler müzik ile prodüksiyon maliyetini fotoğraflar üzerinden yaparak (demek ki tüm bütçe müzik telifine gitti.) ilerlemişler. Ben etkili buldum. Bir de hristiyan vatandaşlara sormak lazım?
Dördüncü sırada ise Ben Affleck ve Jennifer Lopez‘in olduğu şaşırtıcı bir Dunkin’ reklamı.
Beşinci sırada duygulara oynayan bir Amazon reklamı görüyoruz. Twistler her zaman güzeldir.
BONUS: Mcdonalds. Heinz‘in ketçap kavanozu çizdirme fikri kadar sade ve direkt.
Merak edenlere; bu yılın tüm reklamlarına ve geçmiş yıllara kolayca bakabilmeniz için web sitesini buraya ekliyorum.

Reklamcılık üzerine yazılarımız devam ediyor, edecek. Bizi takip eden reklamcılık ve benzeri üniversite öğrencileri varsa sektörel deneyimlerimizi de yazabiliriz. Buradaysanız aşağıdaki yorum sekmesinden okulunuzu ve bölümünüzü yazabilirseniz çok seviniriz.
Sağlıcakla kalın.