Bu yazımız sadece sektöre ilk adımını atmak isteyen reklamcılık öğrencileri özelinde olmasının yanı sıra başta iletişim ve sözel bölümlerine ek olarak diğer meslek bölümlerine de kolaylıkla uyarlanabilir çünkü burada yaratıcı tasarımların olduğu bir CV örnekleri, fikirleri olmayacak. Basit, etkili, tasarımdan öte (eğer illüstratör ve/veya tasarım ile ilgili bölüme başvurmuyorsanız) kişilik ve karaktere dayanan noktaları, tüyoları anlatacağız..
İlk olarak öz geçmiş ayrı yazılır. Burada bir net olalım. Madde madde başlıyoruz:
- Her zaman bir hayat ya da kariyer amacına dair bir cümle, motto, söyleminiz olsun. Karakterinizi ve düşüncenizi yansıtması açısından iyi olur. Gerçekçi olsun.
- İş deneyiminiz az ise, eğitimlerinizi ön plana koyan bir tasarım/sıra kurgusu deneyebilirsiniz. Bu konuda fikir almak isterseniz internette pek çok güzel örneği bulabilirsiniz.
- Kısa süreli iş deneyimlerinin çok olması yanlış anlaşılabilir. Buna dikkat ederek ve eleyerek eklemeniz faydalı olacaktır. Bu detayları yüz yüze görüşmeye saklayabilirsiniz.
- Yeteneklerinizi bar, kademe, seviyeye göre hazırlarken bir dayanağınız olsun. Kendinize göre orta şekerli, eh idare eder, öldürmez ama süründürür gibi kendi kafanıza göre bir kıstas belirlemeyin.
- Öz geçmişin İngilizce olması her zaman bir artıdır.
- Kişisel bilgilerde medeni hali, askerlik durumu ve ehliyet bilgisini ekleyebilirsiniz.
- İlgi alanlarınızı yazmanızı öneririz. Ne ile ilgileniyorsanız artık: F1, NBA, analog fotoğrafçılık, seyahat gibi gibi…
- İletişim bilgilerinizin yanı sıra sosyal medya hesaplarınızı da ekleyebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızda paylaştıklarınız ve yazdıklarınızla kendi imajınızın ne kadar önemli olacağının altını çiziyoruz. Çekiliş furyasına katılmış,
aqile biten cümleler yazıyorsanız öz geçmişinizi bu şekilde kirletmek ister misiniz? Biz bilemeyiz. Özellikle LinkedIn profiliniz en az CV kadar özenli ve düzgün olmalı.
- Tasarım olarak tavsiye vermeyeceğiz ama tek sayfa her zaman idealdir. Bu yüzden iki ya da üç sütunlu bir tasarım kullanırsanız. Takip etmesi, okuması kolay olur. Boşlukları iyi değerlendirmiş olursunuz. Kariyer.net şablon CV gibi olmasın.
- Referanslarınızı isim olarak yazabilirsiniz, eğer istenirse numaralarını siz paylaşın. Başka insanların telefon numaralarını fütursuzca herkese göndermeyin. Eklemeden önce de kendilerinden izin istemeyi unutmayın.
- Kendinizi anlattığınız bir ön yazı ya da güvendiğiniz, başvurduğunuz pozisyona uygun birinden tavsiye mektubu alıp iletebilirsiniz.
- Online olarak okunabilir bir dokümansa bağlantı ekleyebilirsiniz ama basılı dokümanda bağlantı eklemeyin. Nasıl tıklayacaklar?
- Gelelim artık son aşamaya: E-posta yoluyla eğer başvurunuzu ve süreci sürdürüyorsanız. Mutlaka iyi bir isme sahip e-posta adresiniz olsun. seqil_jojuk_97@zamazingo.com gibi olmasın. Profesyonel görünsün. Yazışmayı düzgün, hatasız bir dille yazmanız. E-posta yazım kurallarına uygun ilerlemeniz faydalı olacaktır. Hazırladığınız öz geçmişi CV yazıp göndermeyin. 🙁 Dosya adını dunyanin_binbir_hali_oz_gecmis/cv gibi isimlendirerek gönderin. Sizden başka pek çok dosya içinde boğuşan insanlardan ufak bir artı almış olursunuz. Aynı şey e-posta başlığınız için de geçerli.
Bonus: Eğer CV taslağınızı e-posta yolu haricinde sosyal mecralarda paylaşıyorsanız mutlaka ama mutlaka kişisel bilgilerinizi ve iletişim adreslerinizi silmeyi ya da blurlamayı unutmayın. Özellikle LinkedIn’de çok görüyoruz. Hem inanılmaz derecede profesyonel değil hem de memleket sapık dolu. Yapmayın, etmeyin sevgili arkadaşlar.
Umarım faydalı olmuştur. Yardımcı olmamızı istediğiniz bir nokta olursa yorumlara yazın. En kısa zamanda size dönüş yaparız.