Tarihler 19 Temmuz 2024’ü gösterdiğinde dünya üzerindeki pek çok kişiyi (benim de dahil olmak üzere) bilgisayar ekranı Mavi ekran diye tabir ettiğimiz BSoD (Blue Screen of Death) yani “Ölümün Mavi Ekranı” karşıladı. Peki, bu ne anlama geliyordu? Amerikan siber güvenlik şirketi CrowdStrike, Falcon Sensor güvenlik yazılımı için bilgisayarlara hatalı bir güncelleme gönderdi ve bu güncelleme, Microsoft Windows kullanan bilgisayarlarda büyük sorunlara yol açtı. Yaklaşık 8.5 milyon sistem çöktü ve düzgün bir şekilde yeniden başlatılamadı. Bu yazımızda tarihin en büyük internet kesintilerinden biri olarak nitelendirilen bu krizin teknik yönünden çok; günlük hayatta kullandığımız pek çok şirkete etkisini ve bu şirketlerin reaksiyonlarını incelemek üzerine kurguladık.
Crowdstrike’dan kaynaklanan kesinti sebebiyle havayolları, havaalanları, bankalar, oteller, hastaneler, borsalar, perakende mağazaları ve daha birçok sektör bu kesintiden zarar gördü. Ayrıca acil servisler ve kamu hizmetleri gibi devlet hizmetleri de ciddi şekilde aksadı.
IndiGo havayolu elle yazılmış bir bileti.
…ve birkaç örnek açıklama.
CrowdStrike güncellemesinden kaynaklanan birkaç saatlik bu krizin neden olduğu dünya çapındaki maddi zararın en az 10 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Akabinde CEO’su George Kurtz’un açıklaması da aşağıda. Yalnız kendisine dair çok enteresan yüklenmeler mevcut. Bkz.
Bundan sonraki krizleri daha detaylı ele almaya çalışacağım. Umarım reklam üzerine çalışan kişiler ve öğrenci arkadaşlar için faydalı bir konu olmuştur. Bu tarz konularda burayı bir arşiv olarak kullanma hayalim var ama zamanla göreceğiz.