Bütçe Dostu Seyahat Rehberi – Bölüm 2: Karadağ

Bölüm 1‘i yeteri kadar inceledik mi? Güzeeeel. İşte yeni bütçe dostu seyahat planımız Budva ve Kotor ile karşınızdayız. Çünkü hizmet insanlarıyız!

Vizesiz demiştik, destekliyoruz!

Karadağ da vizesiz, o mis gibi cüzdan dostu güzide ülkelerden biri. Biz Makedonya’dan başladığımız Balkan turumuzu Arnavutluk’u trans geçip Karadağ – Bosna Hersek – Sırbistan – Makedonya’da geri dönüş ve kapanış olarak tamamlamıştık.

Bu nedenle de Karadağ için de size anlatacaklarımız yemeği, kalacak yeri, görülecek güzellikleri kapsayacak fakat uçak biletleri, toplu taşıma ya da ulaşım gibi bilgileri kapsamayacak. Önden uyaralım!

(En çok Kotor’da fotoğraf çekmişiz, Budva’ya üvey evlat muamelesi yapmışız. Belki bir gezi daha düzenler kendisinen özür dileriz vesile ile. Siz de kusurumuza bakmayın. 🙁 )

Karadağ’da dağlar denize hem paralel hem dik uzanır

Bu cümlenin gerçeklik payını bilmiyoruz. Tek bildiğimiz gerçekten sürekli bir dağlık alanda yol yaptığımız. Memleketin ismi nereden geliyor gezerken çok iyi anlıyorsunuz.

Peki biz nereleri gördük? Makedonya Ohri’den yola çıkıp, Karadağ’da Kotor ve Budva’da birer gün kalıp Bosna Hersek’e devam ettik. Bu sebeple Karadağ için Kotor ve Budva’da kaldığımız yerler, yediğimiz mekanlar bu yazının konusu olacak.

Ufak tefek bir kent: Budva

İlk durağımız Budva. Küçük şeker sokakları, güzel kafe ve restoranları olan minik bir yer. Aslında araba yolu dağ seviyesinde. Nereye gideceğinizi bilip yoldan ona göre ayrılmanız lazım. Biz merkeze kadar ilerledik, ufak tefek sahil ve plajları geçerek. Burada yemek yiyecek çok daha fazla seçenek bulabilirsiniz. Biz Kuzina‘ya uğrayıp bir şeyler yedikten sonra kalacak yer bulma derdine düşmüştük. Kuzina, kafe/bar karışık bir yer. Kırmızı – beyaz kareli masa örtüleri ile tam bir kasaba restoranı gibi duruyor. Yemekleriyse oldukça iyi. Fiyatlar yine çok ucuz, yine çok ucuz.

Biz Budva’da 1 oda 1 salon daire tipli bir yer kiraladık bir gece için. Salon ve mutfak bir aradaydı. Fakat içerideki yatak odası arkadan bir bahçeye açılıyordu ve çok keyifli, sohbetli bir gece geçirmiştik orada. Tüm Balkan turu boyunca kalacak yere, 4 kişi için en fazla 35 Euro vermiştik demiştim önceki yazıda da. Fiyat karşılaştırmasını buna göre yapabilirsiniz.

Budva’da sahilde bir tur atın mutlaka. Akşamları herkes sahile inip bir turluyor. Hoş bir Akdeniz kasabası gibi zaman geçirebilirsiniz. Budva Müzesi’nin bulunduğu bölge oldukça turistik. Eski taş binalardan oluşan 6-7 kısa sokaklık bir bölüm var plajın sonunda. Burası kafeler, restoranlar, turistik hediyeler alabileceğiniz bazı dükkanlar ile bir çok kişiye ev sahipliği yapıyor zaten. Bu kısmı akşam gezseniz daha iyi diyoruz çünkü gündüz Adriyatik Denizi’nin tadını çıkabileceğiniz harika bir plajı var Budva’nın. Öyle çok kalabalık değil, deniz de bir Marmaris değil ama Bari sahillerine doğru serin bir şeyler içip denize girmek de yeterince iyi hissettiriyor. Biz Eylül gibi denize girmiştik üstelik yani illa Temmuz olmasını beklemeyin.

Şimdi denize girme konusunu da şöyle bir özetleyelim. Plaj boyunca çok sayıda mekan göreceksiniz. Aslında birbirlerinden çok farkları yok. Gözününe birini kestirin ve yerleşin. Şezlongu 5 Euro’dan kiralamıştık. Gün içerisinde içecek, patates, tost vb. gibi servisleri zaten yapıyorlar. Bir de duş alıyorsunuz deniz sefanız bittiğinde, mis.

Biz Budva’daki günümüzü denize girmek, etrafı gezmek, güzel yemek yemek ve turistik eski müzenin oradaki binalarda gezinmek gibi bir sıralama ile tamamlamıştık. Sıradaki durağımız Kotor.

Biraz daha ufacık, biraz daha tefecik: Kotor

Kotor’a geldiğinizde taş sınırların içinde kalan Old Town gerçekten sizi büyülüyor. Burası Kotor’da kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Zaten en önemli kısım. Sahilde hemen bilet alıp yukarıdaki kaleye doğru tırmanışa geçmelisiniz.

En tepeye çıkmak yaklaşık 40 dk sürüyor demişlerdi. Biz tamamlayamadık. Tırmanışımızın yarısında, kilisenin orada durduk ve Kotor manzarasına daldık. Sonra inişe geçtik. Kondisyonum müthiş, her türlü 40 dk boyunca merdiven tırmanırım ben diyorsanız siz yolunuza devam edebilirsiniz.

Kilisenin oraya ulaştığınızda işte bu muhteşem manzara sizi karşılıyor.

Kotor’da nedense çok müthiş lezzetli ve aynı zamanda ucuz restoranlar göremedik. Tercihimizi yüksek puan almış Galerija‘dan yana kullandık. Çok lezzetli bir deniz mahsülleri restoranı, balık çorbası vb içebilirsiniz burada yalnız peşinen söyleyelim burası ortalama bir Balkan restoranından pahalı. Zaten ödediğimiz en yüksek hesabı burada ödemiştik biz de.

Kalacak yer konusunda da Kotor kasaba merkezinden biraz daha Dobrota tarafına sürdük ve tepelerden birinde yer alan pansiyon/otel tarzı yerlerden birinde 2 oda tuttuk. Manzaramız inanılmaz güzeldi.

Buyrun otel manzaramız. Güzel demiştik!

Kotor’un coğrafyasının güzel yanı Adriyatik Denizi içerisinde bir körfez içi körfez gibi gözükmesi. Deniz etrafında kara o kadar çok dolanmış ki nereye giderseniz gidin denize baktığınızda gördüğünüz manzara hep aşırı iyi oluyor. Biz aşık olduk çok net!

Biz Budva’da 2 gün, Kotor’da 1 gün kaldık. Çünkü yolumuz uzundu. Uçakla Karadağ’a gitmek isterseniz 2 şehre uçakla ulaşabiliyorsunuz sanırım; Podgorica ve Tivat. Tivat Budva ve Kotor’a daha yakın. Ama siz planınızı ve genel ulaşım konularını netleştirip yola çıkın. Karadağ’da yapacağınız bir tatil için 3 ile 5 gün arasında bir süre aslında yeterli. Bol bol fotoğraf çekin, paylaşırken bizi de etiketleyin de özlem giderelim 🙂

Scroll to Top