Kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak bedelli askerlik yapacak olan vatan evlatlarına yönelik yardımcı bir yazı yazmaya çalıştım. Burada yazılanlar Samsun’da Esentepe Kışlası olarak geçen 15. Piyade Eğitim Tugayı 5. Piyade Eğitim Taburu’nu kapsamasının yanı sıra tüm ülkedekiler için referans noktası olabilir. *En aşağıda bu birlik ile ilgili WhatsApp grubu bilgisi paylaşacağım.
5. Piyade Eğitim Taburu’na Çarşamba Havalimanı’ndan ulaşmak için ise BAFAŞ kalkıyor. Fiyatı 13 TL ve bununla şehir merkezine vardığınızda Cumhuriyet Meydanı’nda ise 2 numaralı doblo tarzı dolmuşları kullanabilirsiniz. Birliğin 200 metre aşağısından bırakıyor. 3 TL gibi bir fiyatı var.
Bu arada şehirde vakit geçirecekler için Samsun gezi yazımız da mevcut, aile salonumuz yoktur.
2023 tarihli başka bir güncel Bedelli Askerlik yazımız da var. O da İskenderun Deniz Er Eğitim Alayı röportaj yazımızdır. Buyrunuz.
Bedelli Askerlik Öncesi Alınacaklar ve Yapılacaklar
Alınacaklar
- 7 adet yeşil don, atlet, çorap (bu adedi siz değiştirebilirsiniz ama bu rakam bana çok ideal geldi.)
- 2 adet termal içlik (Kışın gidiliyorsa…)
- Yeşil bere, eldiven ve boyunluk (Kışın gidiliyorsa mutlaka alın, bazen çıkarttırıyorlar ama yanınızda bulunsun. Çaktırmadan, çaktırmadan…)
- 1 adet eşofman takımı (Kişisel, renk vesaire önemli değil. Akşamları ve hafta sonları giymek için.)
- Bot vatkası ve silikon tabanlık (Silikon tabanlık önemli, ayağınızı vurabilir. Sanırım Decathlon’da iyilerinden varmış.)
- Siyah bot boyası
- Traş köpüğü ve bolca traş bıçağı (Eğer az sakalınız varsa ya da az çıkıyorsa akşamdan traş olabilirsiniz ama sabah erkenden olmanızı tavsiye ederim. Ciddi kontrol ediliyor ve azar yiyorsunuz.)
- Yüz ve el kremi (Özellikle yüz kremi önemli, cildiniz tahriş oluyor. Balzam alan da var ama krem iş görüyor, en kötü pudra da sürersiniz o da rahatlatıyor.)
- Kolonya, traş losyonu (Tütün kolonyası olmayacak, değerine bakıyorlar. %60 mı ne galiba, tam emin değilim. Yani yüksek alkollü kolonyalar içeri alınmıyor, DİKKAT!)
- Diş fırçası ve macunu
- Terlik (Önü kapalı olanlardan alırsanız daha rahat edersiniz, çok steril bir ortama gitmiyorsunuz en nihayetinde.)
- Asker ipli cüzdan (Bu çok aman aman şart değil ama rahat ederim derseniz alın. Bu arada içeride otomatlar var ve bankamatik oluyor ama bankamatiğe de öyle kafanıza göre gidemiyorsunuz. 1 banka kartı, 1 kredi kartı, 200 TL gibi nakit bir para ve 5-15 TL bozuk para koysanız yeterli olur gibi…)
- 2-3 adet tuvalet kağıdı, 1 büyük ıslak mendil, 10 adet selpak (Bunlar sadece tuvalette değil, aynı zamanda hasta olduğunuzda burnunuz düşmesini engelleyecek ve evet! Maalesef hasta olacaksınız.)
- Tırnak makası
- Traş çantası; temiz ve kirli çamaşır torbası (Dolaplarınızın bir düzeni var, bunlar şart. Bunlara koymazsanız atıyorlar.) file (banyoya giderken eşyalarınızı fileye koyup gidiyorsunuz.)
- Şampuan, sabun
- Ankesörlü telefon kartı (Türk Telekom‘dan 4 TL’lik olanı alabilirsiniz. Siz onu arar sonra Samsun alan kodu olan 362’li numarayı karşınızdaki arar. Ne olur ne olmaz. Bu arada Vodafone çok çekmiyor, Türk Telekom idare eder. En iyisi Turkcell gibi duruyor.)
- Havlu, el havlusu (Onlar veriyor ama titizseniz ekleyebilirsiniz, eğer gerçekten titiz iseniz yastık kılıfı da getirebilirsiniz; size kalmış. Yapanlar var.)
- Kulak tıkacı (Çok büyük öneme sahip. Atışta değil, uyurken horlamalardan kaçmak ve sesi azaltmak için mutlaka ama mutlaka alın.)
- Asma kilit (Bavulunuzu sivil eşya deposuna koyacaksınız. Bir onun içinde bir de botunuzu kitlemek için. Gerek yok demeyin, kimse babanızın oğlu değil. İşinizi garantiye alın. Sivil depo ara sırada 15 dakikalığına açılıyor merak etmeyin.)
- CASIO asker saati (İlla CASIO olacak diye bir şey yok ama nostalji olsun derseniz alın. Bir saatiniz mutlaka olsun, her şey saate bağlı işliyor. İçtima, yemek saati, yat-kalk vesaire vesaire…)
- Kamerasız tuşlu telefon (Powerbank yasak, şarj sıkıntı olmuyor. Koridorlarda 16’lı prizler var. Sıra da olmuyor. Kimse de çalmıyor. Tuşlu telefonu kim, ne yapsın!)
- Askercell (Turkcell’in 5 cep ve 2 sabit telefon ile görüşmenize imkan sağlayan hattı, bunu askere girişte aldığınızda telefonunuzun arkasına sticker takıyorlar, aramalarda buna bakıyorlar. 110 TL gibi bir fiyatı var. 🙁 – Bu arada bir arkadaşınızla girecekseniz birbiriniz numarasını tanımlamayı unutmayın kağıda. Sonra arayamazsınız.)
- Demir Askı (2 tane götürseniz kafi, biri askerî kıyafetler için diğeri de kişisel kıyafetleriniz için.)
- Not defteri, kalem (Yazılar için siyah ve imzalar için mavi), kitap (iyi bir okursanız minimum 3 tane götürün çünkü bolca vaktiniz olacak. Hatırlatırım Instagram yok!)
Askerde verilenler ise: el ve banyo havlusu, bot, pantolon, gömlek, revir gömleği (mavi deli gömleği gibi) parka ve kep/şapka. Havlular ve revir gömleği hariç hepsini giderken geri alıyorlar. Bilginiz olsun. Çökemezsiniz.
Yapılacaklar
Sevk belgenizin 2-3 tane çıktısını alın. 1 tanesini askerde vereceksiniz. Belli bir tarihten sonra e-devlet üzerinden alamayacaksınız. O yüzden bu kısım önemli. Eğer sevk kağıdınız sisteme düşmezse, askerlik şubesi ile gecikmeden görüşün.
Kişisel e-posta hesabınızı kardeşinizde ya da yakın bir arkadaşınızda açtırın. Aksiyon almanız gereken e-postaları kaçırmamış olursunuz. “Out of Office” bildirimlerinizi kurmayı unutmayın, gerekirse sosyal medya durumlarınızı güncelleyin.
Telefonunuzu Samsun’da nereye bırakacağım derseniz, ona bir çözüm ortaya çıkmış. Nizamiye’nin tam karşısında Ali Bakkal var. Hakikaten bakkal ve telefonunuzu 5 TL’ye emanet olarak bırakabiliyorsunuz. Ben bırakmadım ama şarjını doldurup bile veriyormuş. Bu arada diğer eşyalar konusunda da yardımcı oluyor. Her şey var neredeyse…
Son olarak mükellef bir kahvaltı, çok iyi akşam yemeği yiyin. Sonrasında çok ararsınız. Gideceğiniz yer okul, otel değil; KIŞLA! 🙂
Bedelli Askerlik Sırasında Yapılacaklar
Günlük olarak sabah 6.00 kalk saati ama traşta sıra olacağını ve tuvalet macerası olacağını var sayarsak 5.30 gibi kalkabilirsiniz. Hızlı bir içtima ve “mükellef” bir kahvaltının ardından mıntıka başlıyor. Sonra öğlene kadar eğitim veya gündemde ne varsa… Öğle yemeği 12.00-12.00 gibi oluyor. Öğle yemeğinden sonra hemen hemen 1 saatlik bir istirahat vaktiniz olur. Bunu uyumak, dinlenmek, kitap okumak için kullanabilirsiniz. Sonrasında içtima ile akşam yemeğine kadar eğitime devam ediliyor. Akşam yemeğinden sonra 8.45’e kadar istirahat vakti. Bu istirahat vaktinden bizim birlikte eşofmanlarla takılabiliyorduk. Sonrasında 10.00’da ışıklar kapanır. Koğuş nöbeti tutacakları ayarlarsınız koğuş içinde ve günü bitirmiş olursunuz. Genel anlamda günler böyle geçiyor.
İstirahat zamanlarında serserilik yapmayın ve dinlenin. Çünkü çok yorulacaksınız. Askerliğin %80’i ayakta beklemek ve yürümekle geçiyor.
Haftalık olarak ise şöyle özetleyebilirim: İlk hafta kayıt evrakları, evraklar için 2 megapiksellik web cam’den fotoğraf çekimleri, iğne olunması (1992 öncesine 2 adet (tetanoz ve diğer hastalıkları kapsayan aşı, 1992 sonrasına tek aşı – Bu arada tetanozu dışarıda olursanız orada yapmazlar. Tetanoz birazcık yakıyor kolunuzu birkaç gün üzerine yatmakta zorlanabilirsiniz. Sivilde yaptırmak mantıklı olabilir.), selam ve emirleri öğrenme gibi eğitimlerle geçiyor.
İkinci hafta ise atış hazırlıkları, G3 piyade tüfeğini inceleme, söküp-takmayı öğrenme ve atışların yapılması. 3 adet 7.62 mm G3 mermisi atacaksınız, öyle ya da böyle. (Benim gibi atışta başarılı olursanız 🙂 sizi spor testine tabii tutacaklar. Bölüklerinde başarılı askerlere yemin töreninde plaket veriliyor. Ha bir de birliğe ilk katılana da plaket veriliyor.)
Bu arada bu birlik için parantez açayım. Eğitim alanı uzak uygun adım ile 20 dakika civarında sürüyor. “Eğitim Alanı Uygun Adım Marş” denildiği zaman anlayın ki baya bir vaktiniz var. Gerçi vakitten bol ne var ki! 🙂
Son hafta ise prova hazırları, marşları (Piyade Marşı, Vatan Marşı, İzmir Marşı, İstiklal Harbi Marşı gibi…) ezberleme ile geçiyor. Eğitim zamanlarını böyle düşünebilirsiniz.
Bazı eğitim zamanlarında Kızılay ve ÇŞGB seminerleri veriliyor. Bazen de akşamki istirahat saatlerinde gece eğitimleri veriliyor. Aman ben duymadım, bilmiyorum demeyin.
Bedelli Askerlik Sırasında MUTLAKA Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Emirlere MUTLAKA uyun.
- Asla ve asla bacak bacak üstüne atmayın.
- Komutana selam vermeden geçmeyin, uygun şekilde verin. Verdiğinize vereceğinize pişman olmayın. Sadece kendi komutanınıza değil, hepsine. Hepsi size ceza verebilir. Şınav çektiğinizle kalırsınız.
- Şınav demişken bir parantez açalım: Şınav çekerken kaç oldu sorusuna mutlaka SIFIR! diye cevap verin. Yani başa almak istemiyorsanız.
- Komutanlarınıza hocam, abi, beyfendi vb. kalıplarla asla seslenmeyin. Ağız alışkanlığı oluyor, seçe seçe, tane tane…
- AKN yasak yani. Alkış, küfür ve nara!
- Akıllı telefon sokup, canlı yayın veya fotoğraf çekilmeyin. Takip ediliyor. Askerliğiniz yanar.
- Kimseyle takışmayın, kavga etmeyin. Haklı olan siz olsanız dahi…
Bedelli Askerlik Sonrasında Yapmanız Gerekenler
- Terhis belgenizi saklayın, aynı iş yerinde iseniz bazıları fotokopisi istiyor.
- Belli bir süre sonra asker maaşı gibi bir şey yatacak, bunu Ziraat Bankası üzerinden takip edin. Bana yaklaşık olarak 200 TL yattı. (Askerlikten 4 ay sonra falan aldım, daha önce de alabilirsiniz. Yoğunluktan fırsatım olmamıştı.)
- Sivil hayata tekrardan alışmaya çalışın ve kendinizi komando gibi anlatmayın. Piyadesiniz siz, piyon asker… 🙂
Sorularınız olursa yorum kısmımızdan bize iletebilirsiniz. Elimizden geldiğince cevaplamaya çalışırız.
* 15. Piyade Tugayı 5. Eğitim Taburu Samsun bütün ayların WhatsApp grubu var. 0 544 542 0 500 numaraya yazarsanız, grup konusunda bilgi alabilirsiniz. – Bu bilgi takipçilerimizden geldi. –