Serimizin ikinci yazısı ile devam ediyoruz. Bir önceki yazımızda Macaristan’ın minnoş kenti Szeged‘de yaşayan Murat’ın hikayesine yer vermiştik. Şimdi başka bir Murat’la bu sefer doğuda bir ülke ile devam ediyoruz: Murat Can’ın Gürcistan’ın başkenti Tiflis şehrindeki macerası!
***
Merhaba Murat Can, öncelikle Gürcistan’da/Tiflis’te yaşamaya hazırlananlara deneyimlerinle yol gösterici olduğun için teşekkür ediyoruz. İlk soru ile başlıyoruz:
- Neden Tiflis’te yaşayamaya karar verdin ya da seni buralara gönderen neydi? Hangi amaçla Gürcistan’a gittin ve ne kadar süredir buradasın?
Tiflis’e ilk olarak 2016 yılında şehri keşfetmek için gitmiştim. Her seyahat öncesinde mutlaka sıkı bir araştırma yaparım. Tiflis’le ilgili araştırmalarımda da şehrin hayli ilginç bir enerjisi ve keşfedilecek yanının olduğunu gördüm. Daha sonrasında hep aklımda yurt dışında yaşama fikri vardı ve “Neden bir de Tiflis’i denemiyorum?” dedim. 2018 yılının Mart ayında da Tiflis’e taşındım.
![](https://dunyaninbinbirhali.com/wp-content/uploads/2019/03/dunyanin-binbir-hali-tiflis-murat-can-uysal-kilise.jpg)
- Gürcistan’a giderken oturma izni, çalışma izni, vize süreci nasıl ilerledi? Çok zor ya da yavaş işleyen şeyler mi, dikkat etmek gereken özel durumlar var mı?
Yavaş değil ama zorlu bir süreç. Gürcistan Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde olduğu için yasaları sürekli değişken. Yabancılar için çalışma izninde aksaklıklar yaşanabiliyor zaman zaman.
- Vatandaşlık durumunu araştırdın mı?
Vatandaşlık durumu da kanunlarla giderek zorlaştırılan bir süreç. Gürcistan ülke nüfusu olarak da küçük olduğu için son yıllarda yabancıların vatandaşlık alabilmesi uzun bir sürece tabi.
- Dil problemi oldu mu hiç? İngilizce tamam belki ama yerel dili bilmeden nasıl oluyor? Orta seviye İngilizcesi olan biri burada yapabilir mi?
Dil tamamen bulunduğunuz ortamlara ve iş çevrenize göre şekilleniyor. Gençlerin çoğu İngilizce biliyor. Dil problemi oluyor haliyle, özellikle de belli bir yaş grubu ile. Ama gündelik hayat içerisinde (alışveriş, toplu taşıma vb. durumlarda) temel pratik Gürcü bilgileriyle hayatı idare edebiliyorsunuz. Gürcü alfabesi, yazılışı ile estetik ama zor bir dil.
- Yaşadığınız şehir nasıl? Artıları ve eksileri neler? İstanbul ile kıyasladın mı hiç, farkları ne? Buraya gelip yerleşmek isteyenlere bir notun olur mu?
Tiflis; İstanbul ile kıyaslandığında tabi ki ultra rahat, mini bir Avrupa şehri havasında. Ulaşım genellikle kolay. Şehirde iki metro hattı bulunuyor. Bazı bölgeler yakınlığıyla yürüyüşe imkan tanıyor. İstanbul ile kültür-sanat ve eğlence hayatı açısından orijinal mekanlar, müzikler ve etkinlikler anlamında benzerler. Ama Tiflis’in daha da orijinal olduğunu düşünenlerdenim. Buraya gelip yerleşmek isteyenler için notum: Tiflis kendilerini hem bir başkentte hem de çok sakin bir Avrupa şehrinde gibi hissedebilecekleri bir şehir.
- Bu ülkedeki çalışma kültürü nasıl? Türkiye’den belirgin farklılıklar var mı?
Çalışma kültürleri farklı. Burada mesailer genellikle sabah 09.30-10.00 gibi başlıyor. Buradan rekabetin çok fazla olmadığı sakin bir çalışma hayatı olduğunu çıkarabilirsiniz. Zaten Gürcüler genellikle çok rahatlar. Çalışma saatleri konusunda bazen Yunanlılara ve İspanyollara benzetiyorum onları.
- Gözlemlerine göre şehirde hangi endüstrilerde/sektörlerde iş imkânı çok? İş arayanlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? İşi bulup mu buraya gelmek lazım yoksa gelince de şans var mı?
Belirli bir sektör söyleyemem ama Türk firmaları genellikle inşaat, lojistik gibi alanlarda toplanmışlar. Start-up projeler için denemeler yapılabilir. İş arayanlar için öncesinden iş ilanlarını takip etmelerini ve iş bulup gelmelerini öneririm.
- Bir de her ülkenin yaşam tarzı değişiklik gösteriyor. Burada dikkatinizi çeken farklılıklar ne oldu? Günlük hayat nasıl akıyor? Türklere benzerlikler gösterdikleri şeyler var mı? Tiflis’in bir parçası olmak nasıl bir duygu?
Günlük hayat çok sakin ve yavaş akıyor aslında. Hiç büyük bir şehirde yaşıyor hissiyatını ve yorgunluğunu yaşatmıyor Tiflis. Gürcüler özellikle yaşlı teyzeler ve amcalar kendi aralarında konuşmayı sohbet etmeyi çok seviyorlar. Sürekli bir konu üzerinde tartışma halindeler. Her konuda fikirleri var ve itirazlarını “Ara ara” / (hayır hayır) kelimeleriyle sıklıkla dile getiriyorlar. Tonlamaları çok eğlenceli geliyor kulağa. Türklere benzerlikleri sıcakkanlı oluşları diyebilirim. Karadeniz insanının bir uzantısı gibiler de zaman zaman. Kendi adıma Tiflis’in bir parçası olma durumu özetle mutluluk verici. Tiflis’te kendimi çok evimde ve huzurlu hissediyorum. Tiflis için ikinci memleketim diyebilirim.
![](https://dunyaninbinbirhali.com/wp-content/uploads/2019/03/dunyanin-binbir-hali-tiflis-murat-can-uysal.jpg)
- Tiflis yaşamak için pahalı bir şehir mi? Günlük masraflar, sabit giderler nasıl?
Tiflis yaşamak için çok pahalı bir şehir değil. Meyve-sebze, peynir, et alışverişleri Türkiye’ye oranla gayet ucuz. Sadece ev kiraları yabancılar için bazı bölgelerde dolar bazında olduğu için pahalı olabiliyor. Günlük masraflar, sabit giderler hakkında güncel bilgileri öğrenmek için en iyi adres bence: numbeo.com/costofliving
- Taşınma süreci nasıl oluyor? Eşyalarınızı aldınız mı yoksa sıfırdan mı başladınız burada?
Tiflis’teki tüm daireler eşyalı bir şekilde kiralanıyor. Çoğu eski apartman daireleri ama içerisi yenilenmiş pek çok daire de bulabiliyorsunuz. Yeni nesil apartmanlarda ise genellikle eşyasız bir kiralama modeli var.
- Yaşamak için ideal ülke tanımı vardır ya bazı yerler için. Öyle bir ülke mi? Yani burada yaşamak ister miydin?
Bu çok çok kişisel bence. Özellikle de Tiflis için. İdeallerin neye göre olduğu, sizi şehirde heyecanlandıran, mutluluk veren öğelere bağlı olduğunu düşünüyorum. Hangi arkadaşımla ya da yakınımla Tiflis’e taşınmadan önce konuşsam “Tiflis mi? Neden Tiflis?” Soruları geliyordu sıklıkla. Haliyle Gürcistan’ın fakir bir ülke oluşu ve Gürcistan’ı sadece Batum ile tanıyan pek çok insan var. Ama Tiflis bence çok özel bir şehir ve kişinin fırsatları kendisinin de yaratabileceği bir yer. Tiflis doğu ile batının sentezi, gerçek anlamda kozmopolit, tarihi dokusuyla hala yaşayan canlı bir şehir. Kompakt bir şehir hayatı ve kültürel-sanatsal etkinlik bakımından dolu dolu bir hayat isterseniz idealinizdeki yer Tiflis olabilir.
- Hava nasıl mesela zorluk çektiğin mevsimler oluyor mu?
Hava gayet iyi. Kışları eskisi kadar soğuk ve karlı olmadığını söylüyor lokaller. Ben yaşadığım sürece de bi zorluk yaşamadım. Ama yazları özellikle Temmuz ve Ağustos‘ta 40 dereceleri bulan bunaltıcı bir sıcaklık oluyor.
- Türkiye’den başka ülkelere giden çoğu kişinin kanayan yarası olan bir soru. Mutfak nasıl? Memleket yemekleri aranıyor mu buralarda? Ya da burada en çok yemek yediğin mekânlar nereleri?
Kesinlikle aranmıyor. Gürcü mutfağı da Türk mutfağı kadar lezzetli. Özellikle hamur işi yemekler çok yaygın. Bir tek kişniş sevmeyenler için zor olabilir. Gürcüler neredeyse tüm yemeklerinde kullanıyorlar. Tiflis’te en çok yemek yediğim ve severek gittiğim mekanlar; Ezo ve Salobie Bia. İkisi de yemek anlayışları ve atmosferleriyle favorilerim.
- Güvenlik durumu nasıl?
Şehir çok güvenli. Gürcistan ve Tiflis ile ilgili her zaman güvenlik konusunda bir ön yargı var ama o dönemler 2004 yılı ve öncesini kapsıyor. Yaşadığım sürece herhangi kötü bir olaya şahit olmadım.
- Peki buraya gelenlerin mutlaka yapması, görmesi gerekenler nelerdir? Burada yaşayan biri olarak lokal bir bilgin vardır artık. Bize önerilerde bulun biraz desek…
Buraya gelenler mutlaka Eski Tiflis sokaklarını keşfetmeli. Lokal şarap barlarında Gürcü şaraplarının tadına bakmalı. Kreatif ve genç isimlerin adeta buluşma noktası gibi olan Fabrika Hostel’in avlusuna gündüz ve gece uğranmalı. Elektronik müzik sevenler için de Bassiani ve Khidi mutlaka listede olmalı.
Not: Murat Can’ın yazısına ekleme yapalım: Tatil için gittiğimiz son Tiflis gezimizi de buradan okuyabilirsiniz.