Yurt Dışında Araç Kullanma ve Kiralama Kılavuzu

Burada sadece kendi yurt dışında araç kiralama deneyimlerimizi paylaşacağız. Hiçbir şeyin garantisini vermiyoruz, kimsenin de reklamını yapmıyoruz. Yatırım tavsiyesi değildir, sadece yurt dışında araç kiralama yaptığınızda aklınızda bulunsun. 🙂

Şimdiye kadar 2 farklı ülkede araç kiralama deneyimimiz oldu: Estonya ve İtalya. Aslında ikisinde de benzer durumlar olduğu için kategorilendirmeyeceğiz. Madde madde ilerleyip, spesifik konularda ayrıntıya girmek en sağlıklısı olacak. Buyrunuz.

Nereden araç kiralanmalı?

Biz Avis, Budget, Enterpreise gibi büyük markaları tercih etmeye dikkat ediyoruz çünkü -her ne kadar istenmese de- aksiliklere karşı kendinizi daha güvencede hissediyorsunuz. Muhatap bulamama ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Tallinn – Tartu arası yollar…

Aracı almadan önce mutlaka sitelerinden birkaç gün önce rezervasyon yaptırmalısınız. O gün gittiğinizde de araç bulabilirsiniz ama araç bulamama ya da araç varsa hazır olma süresi canınızı yakabilir, tatilde beklemek istemezsiniz değil mi?

Araç kiralamada ideal fiyat aralığı nedir?

Ülkeden ülkeye göre değişmekle beraber, son Toskana gezimizin fiyatlarını buraya bırakalım. Gerisini siz hesap edin. Aracı Roma Fiumicino Havalimanı’ndaki Avis‘ten 5 günlük 220 Euro‘ya kiraladık. Tam sigorta değil, basit sigorta ile aldık. (Tam sigortada hemen her aksiliği şirket karşılıyor, basit sigortada ise sadece belli bir limite kadarını karşılıyor. Burada bir risk konusu var, biz aldık ama siz alır mısınız bilemeyiz. Rotanızın zorluğuna göre planlayabilirsiniz. Bu arada Budget ve Enterpreise’da bu 220 euroluk ücret minimum 500’den başlıyordu. Bilginiz olsun. Yaklaşık 1.300 kilometre yol gittik ve bu esnada sadece 75 euroluk benzin aldık. Tabii aracın dizel olması bunda etkiliydi. En yokuşlu yollarda ve hız yaptığımız zamanda 6 litreyi görmedik bile ki klima sürekli açıktı. Aracımız ise Mercedes Benz b180′di. Aracı çoğunlukla ECO modunda kullandık.

2019’daki ikinci araç kiralama serüvenimiz ise Mont Blanc idi. Burada Milano’dan alıp tekrar Milano’da bıraktık. 5 günlük fiyatı yaklaşık olarak 190 Euro’ydu. Buradaki aracımız ise Mercedes Benz a180‘di. Burada da dizel olmasından kaynaklı olarak 1 depo benzin harcadık diyebiliriz. 1.000 kilometrenin üzerindeki Avrupa’nın en dağlık rotalarında 4lt/100 km gibi bir yakıt tüketimi vardı. Dizel araç tercih edebiliyorsanız, grup olarak gittiğinizde oldukça ekonomik oluyor.

Yılın son araç kiralamasını ise Estonya’da gerçekleştirdik. Estonya’nın doğasını gezmek için araç kiralamamız gerekiyordu. Benzinli Toyota Corolla kiraladığımız gezimizde 500 kilometreden biraz fazla mesafe kat ettik. Deponun 3’te 2’sini harcadık. 40 Euro’luk benzin aldık. 3 günlük fiyatı ise yaklaşık olarak 180 Euro civarındaydı.

2020’de ise yılın ilk gezisi olan Saraybosna’da araç kiraladık. Yaşadığımız en iyi Avis deneyimiydi. Yetkili Miralem bizimle çok iyi ilgilendi hatta bize kendi telefon numarasını verdi, acil bir durumda aramak üzere. Saraybosna‘da şöyle bir durum varmış: Basit sigorta yaparsanız, depozito artıyor; tam sigorta yaparsanız depozito düşüyor. (Aynı şey duyduğumuz kadarıyla Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de var.) Biz depozitosuz 280 BAM ödedik. Bu da yaklaşık olarak 960 TL’ye denk geliyor. Aracımız eski kasa otomatik Polo‘ydu. İşimizi fazlasıyla gördü.

Neretva Nehri yanında dolambaçlı yollar… Uykusuz yola çıkmayın. Oldukça yorucu.

Araç ile şehir içi ulaşımın haricinde Pocitelj, Blagay ve Mostar‘a uğradık. (Bu yerleri gezerken bir kez otobana giriyorsunuz, ücreti 2,5 BAM.) Yaklaşık olarak deponun 4’te 3’ünü harcadık. Benzin aldığımızda ise; 52 BAM ödedik, bu da 170 lira ediyor. Saraybosna’da dikkat etmeniz gereken park yaptığınız yerler, çoğu yerde kelepçe takabiliyorlar. Bu yüzden otopark en mantıklısı. Bir iki yer öneriyoruz: Parking Braca Mulic. Burası bizim evimizin tam karşısı olduğu için tercih ettik ama biraz pahalı. O yüzden şunu kullanabilirsiniz. En uygun ve en güvenlisi bu.

Eğer tatile 3 ya da 4 kişi çıkarsanız araç çok çok uyguna geliyor. Hiç trenlerde sürünmeyin. Dağa, toprağa ve en güzeli nerede canınız istiyorsa oraya çekin!

Aracı alırken ve teslim ederken nelere dikkat edilmeli?

Alım işlemi tamamlanırken evraklarınızı almayı unutmayın. Evraklara ek olarak ne kadar depozito alınacağını ve depozitonun ne zaman geri ödeneceğini sorun. Evraklara çalışan yanınızdayken araçtaki çizikleri gösterin ve kağıda işletin, gerekirse fotoğrafını çekin. Bedava navigasyon veriyorlarsa alın, ihtiyacınız olacaktır.

Mont Blanc yolları…

Bazı şirketlerde araçlara günlük kilometre yapma limiti koyuluyor. Bu kilometreyi aştıktan sonra ücret olarak ekleniyor. (Unlimited KM) Limitsiz almanızı öneririz. Ek olarak çoğu firma aynı şekilde istiyor, bizde öyle yapmanızı öneririz: Dolu tank ile alıp dolu şekilde vermek. Eğer benzin deposunu dolu bir şekilde vermezseniz. Benzinlikteki fiyatlara göre daha pahalıya gelecektir.

Aracı teslim ettikten sonra depozitoyu hatırlatın. Herhangi bir kesinti olup olmayacağını yine de sorun. Bu kısım önemli, malum Türk Lirası anlamında çok para ediyor o depozito.

O ülkenin trafik kuralları nelerdir?

Gitmeden bloglardan özellikle araştırmasını yapın. Ülkemizde bazı kuralları yanlış biliyoruz. Mesela kavşaklarda kavşak içindekilere yol verilir. Bu arada yabancılar bizim kadar atik değil, yol onların hakkı olduğu için dur(a)mayabilirler. Tatilde canınız yanmasın. Bizde olmayan bir kural: Örnek olarak İtalya’dan gidelim. ZTL‘yi (Zone traffico limitato) çok dikkatli araştırın ve bilgi sahibi olun. Bu kural trafik sınırlayıcı bir sistem yerde ya da tabelada ZTL yazıyorsa girmememiz gerekiyor. Girdiğiniz anca ceza yersiniz. Biz yememek için ne sokaklardan U dönüşü yaptık. Ayrıca her yere park edemiyorsunuz. Bu yüzden park ettiğiniz sokaklardaki tabelaları iyi okuyun hatta araçların ön camlarında kağıt olup olmadığına iyi bakın. Bu da bir seçenek. Örneğin Estonya’da park alanlarında kalacağınız saat aralığı girip ödemeyi yaptıktan sonra kağıdı ön cama görünür bir şekilde koymalıymışsınız. Biz Türkler alışkınız fişi cebimize atmaya… Aman dikkat! 🙂

Tuscany yolları…

24 saati 5 euro olan otoparklar var. Onları kullanmanızı öneririz. Hem daha güvenli aklınız kalmaz. Mesela olur da Bologna’ya giderseniz; biri Tanari Parking. Tallinn’de ise Old Town’a çok yakın bu alanı kullanabilirsiniz.

Bir başka örnek; Bosna’da ise aracınızın farları sürekli olarak açık olmalı. Buna dikkat!

Scroll to Top